Icepod, bevroren flessen, koelelementen, koelstenen zin of onzin?
Het wordt steeds warmer en het weer extremer. Zo is het in de nacht fris en overdag loop je te puffen in de zon. En als bezorgde konijnenverzorger wil je natuurlijk dat jouw konijnen zo min mogelijk last hebben van de hitte. Want je weet dat konijnen slecht tegen hitte kunnen en je maakt je dan ook zorgen wanneer de zon krachtig straalt en de temperaturen stijgen.
Je gaat op zoek naar hulpmiddelen om je lieve harige vrienden te helpen om door de hitte heen te komen. Veel konijnenverzorgers schaffen Icepods of andere verkoelende producten aan. Liefdevol leg je de verkoelende elementen bij de konijnen en wat doen je konijnen? Laten de roze, blauwe, paarse of wat voor kleur de verkoeling ook heeft, links liggen. Je denkt… waarom gaan mijn konijnen niet op of tegen de verkoelende elementen liggen? Snappen ze wel dat ze op die vreemde dingen in het verblijf verkoeling kunnen vinden? Hebben mijn konijnen het dan niet warm? Heb ik voor niets deze middelen aangeschaft?
Allemaal vragen die we heel goed begrijpen. Laten we beginnen bij het begin. De verkoelende producten hebben zeker zin! Alleen verwachten veel konijnenverzorgers dat de konijnen ook daadwerkelijk verkoeling zoeken door op of tegen de producten te gaan liggen. Veel konijnen zullen dat “ding” in eerste instantie met een kritische blik benaderen. Er wordt eens aan geroken, misschien proberen ze om er een hapje uit te nemen, maar al snel lopen ze ervan weg. Soms gaat een konijn wel naast het vreemde voorwerp liggen, maar vaak ook niet.
Hoe werken de verkoelende middelen? Een plastic fles gevuld met twee derde water laat je in de vriezer liggen tot het water bevroren is. Dit kan behoorlijk lang duren. Wanneer je de bevroren fles uit de diepvries haalt en in het verblijf van je konijnen neerlegt geeft de fles koude straling af. Wanneer het erg warm is zal de fles snel ontdooien. Dit is anders met Icepods. Deze bezitten een vloeistof die snel bevriest en minder snel ontdooit. De tijd dat het product koude afgeeft is dan ook langer.
Om een product in een groot buitenverblijf neer te leggen heeft weinig zin, tenzij de konijnen erop of ernaast gaan liggen. De koude van het product wordt aan de lucht afgegeven en verdwijnt in de omgeving. Beter is om de verkoelende producten in een schuilhok neer te leggen. De ruimte in een schuilhok is beperkt, en kan daardoor wat koeler blijven. Het is aan de konijnen, of ze verkoeling zoeken in het schuilhok. Sluit een konijn nooit op, maar laat een konijn zelf kiezen waar het in de warmte wil liggen. Rust is heel belangrijk!
Bij ons worden verkoelende producten alleen gebruikt boven de 28 graden in de binnenverblijven. De meeste konijnen blijven bij extreme warmte daarom graag in de binnenverblijven of onder de grond in de buitenverblijven.