Kosten Castratie
Prijzen vergelijken tussen dierenartsen voor de castratie van uw konijn. Waar let u op?
Wanneer uw konijn wordt gecastreerd wilt u natuurlijk de beste behandeling voor een lage prijs. Er zijn veel prijsverschillen en de vraag is dan … Waarom is er zoveel verschil?
1) De locatie
Een dierenartsenpraktijk kost geld. Zowel afschrijving van de koop van een gebouw of de huur van een gebouw. Afhankelijk van de hoeveelheid patiënten zal de prijs lager of hoger uitvallen. Een dierenarts die een ruimte huurt in een groot gebouw (tuincentrum) zal veelal minder huur betalen als een dierenarts met een eigen praktijk.
2) De inrichting
Tijdens en kort na de operatie koelt een konijnenlichaam snel af. De ene praktijk heeft hiervoor speciale couveuses om het konijn warm te houden en de ander gebruikt een warmtelamp of warmtemat. Ook de inrichting en de instrumenten die gebruikt worden kosten geld en worden doorbelast.
3) Soort medicatie
Er zijn verschillende middelen waarmee een konijn kan worden verdoofd of onder narcose kan worden gebracht. Een plaatselijke verdoving kost minder geld, maar uw konijn maakt dan wel de procedure bewust mee en de kans bestaat dat je konijn gaat “tegenstribbelen”. Om een konijn goed te kunnen fixeren is kennis en ervaring nodig.
Wanneer een dierenarts een konijn onder narcose brengt blijft het konijn rustig liggen. Voor de narcose kan de dierenarts verschillende middelen gebruiken. Het ene middel is goedkoper dan het andere. Het ene middel is sneller uitgewerkt dan het andere.
Een konijn heeft vaak moeite om uit een narcose te komen en is de eerste periode wankel. Dat is voor een prooidier behoorlijk stressvol. Daarom geldt; hoe eerder uit de narcose hoe beter. Om een konijn uit een bepaalde narcose te halen is een extra middel nodig. Ook dit middel kost geld en zal daarmee de prijs van een behandeling verhogen.
4) Voeding
Een konijn moet na de operatie weer snel gaan eten om de darmen op gang te houden. Sommige dierenartsen geven een injectie met stimulerende middelen om de darmen op gang te houden en geven voeding mee. De voeding wordt onder dwang gevoerd wanneer een konijn niet zelf start met eten.
Ook deze kosten moeten in rekening worden gebracht.
5) Pijnstilling
Een castratie doet pijn en de wond kan gaan ontsteken. De ene dierenarts geeft pijnstilling en ontstekingsremmer mee en verkleint daarmee het risico dat een konijn door de pijn niet gaat eten of de wond gaat ontsteken en de andere dierenarts geeft niets mee. Ook de kosten voor pijnstilling worden in rekening gebracht.
Het is dan ook aan u waarvoor u kiest. Een prijs alleen zegt nl. niet alles. Vraag daarom vooraf wat u kunt verwachten zodat u zelf een afweging kunt maken of u meer of minder risico wilt lopen dat uw konijn pijn heeft, niet wilt eten of een ontsteking krijgt.
Aan u de keuze!